Solbos Sibiriska Katter

I vår familj har vi alltid varit allergiska mot katter. Vi fick höra talas om den Sibiriska katten som är en mer allergivänlig ras. Vi hälsade på hos en familj som har Sibiriska katter flera gånger och då vi inte kände av någon allergi köpte vi vår första kattunge - SE*Reimans Isabella, som vi kallar för Bella. Intresset växte och efter att ha fördjupat mig i allehanda litteratur samt gått en utbildning i ämnet valde vi att börja med avel. Visionen är att föda upp rastypiska Sibiriska katter med bra temperament och god hälsa där katterna omges av kärlek och omsorg.

Vi följer SVERAK:s (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) regler och rekommendationer gällande avel, hälsa och uppfödning. Vi är medlemmar i Uppsala Kattklubb som är en SVERAK-ansluten klubb samt i föreningen Sällskapet Sibirisk Katt (SÄSK). 

Sibirisk Katt - Rasen

Den sibiriska katten är en ras som utvecklats naturligt i Ryssland under många århundraden. Man tror att ryska immigranter tog med sig katter till Sibirien där rasen utvecklat sin långa , tjocka, vattenavstötande päls dels på grund av klimatet, men kanske också pga inblandning av lokalt förekommande katter. Under 1980-talet uppmärksammades rasen av kattklubbar och 1987 började den planerade aveln i St. Petersburg. År 2000 importerades de första 10 sibirierna till Sverige. 

Rasen är kraftig och muskulös och tar upp till fem år på sig att utvecklas helt. Pälsen ska kännas något sträv. Många är extremt sociala, älskar lek och jakt, många kan lära sig apportera som en hund och kan vara väldigt "pratiga". De behöver aktiveras mycket både fysiskt och mentalt för att må bra. En sibir behöver sällskap för att må bra. Många sibirer är smarta och kan lära sig tricks, öppna dörrar mm. 

Mer information om rasen finns att läsa på hemsidan Sällskapet Sibirisk Katt   >>
 

Vi finns även på Facebook och Instagram